Nova technika

Nová technika v Libereckém kraji

Během krajské dopravní akce použili policisté novou techniku. Nové speciální dalekohledy značky Nikon Monarch 82ED-A pomůžou policistům odhalovat přestupky řidičů až na vzdálenost 1 km. V Libereckém kraji jich mají šest kusů.

V pátek 13. dubna 2018 probíhala na celém území Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce, při níž policisté používali novou speciální techniku - dalekohledy Nikon Monarch 82ED-A se záznamovou technikou Nikon 1 J5.

Během akce se policisté zaměřili zejména na dodržování pravidel silničního provozu, obzvláště na problematiku používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů pro přepravu dětí. Dále také sledovali, zda řidiči během jízdy netelefonují. V rámci akce také pátrali po osobách, odcizených motorových vozidlech a věcech, a věnovali pozornost také problematice spojené s ilegální migrací, pašováním drog a i ilegální přepravou zbraní.

Speciálních dalekohledů má Krajské ředitelství policie Libereckého kraje celkem šest kusů. Dva jsou na krajském dopravním družstvu a vždy po jednom kusu na dopravních inspektorátech v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou a Semilech.

Tato speciální technika dokáže odhalit přestupky řidičů až na vzdálenost 1 km. Sestava drží pohromadě pomocí adaptéru a je policisty umístěna na stativ. Dalekohled má navíc záznamové zařízení, s přestupkem tak může hlídka řidiče ihned konfrontovat.

„Dalekohled umí přibližovat třicet až šedesátkrát, takže některé přestupky teď můžeme dokumentovat s velkou jistotou,“ popsal novou techniku kpt. Ing. Jan Frieser z Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. „I na velkou vzdálenost teď dokážeme poznat a zdokumentovat, že řidič telefonuje, píše esemesku nebo si nastavuje navigaci v mobilu a nevěnuje se tak řízení,“ Podle něj je největší výhoda v tom, že řidiči na takovou vzdálenost o policistech vůbec neví. „Nestihnou tak zanechat protiprávního jednání než ho stihneme zadokumentovat,“ vysvětlil.

Do krajské akce byly nasazeny více jak čtyři desítky policistů z řad dopravní, ale i pořádkové policie, kteří vykonávali dohled nad silničním provozem.

Policisté na území Libereckého kraje zkontrolovali na 400 vozidel. Zjistili 75 dopravních přestupků, z nichž 3 oznámili příslušnému správnímu orgánu. Zbylých 72 přestupků vyřídili blokově a uložili za ně pokuty v celkovém součtu přes 17.000,- Kč.

Nejčastějším přestupkem, kterého se řidiči dopustili, byl v 31 případech špatný technický stav vozidla. Nepoužití bezpečnostních pásů bylo druhým nejčastějším prohřeškem, a to celkem v 18 případech. Maximální povolenou rychlost překročil jeden řidič. Dva řidiči, jeden na Českolipsku a jeden na Semilsku, usedli za volant pod vlivem alkoholu. U jednoho z řidičů byla naměřená hodnota přes 1 promile. V šesti případech nepředložili řidiči doklad o pojištění odpovědnosti.

V loňském roce odhalili policisté v Libereckém kraji přes 1400 přestupků, které se týkaly nepoužití bezpečnostních pásů nebo zádržných systémů pro přepravu dětía také téměř 480 přestupků, kdy řidiči telefonovali za jízdy.

V období za první tři měsíce letošního roku řešili policisté v krajiv souvislosti s nepoužitím bezpečnostních pásů nebo zádržných systémů pro přepravu dětíjiž téměř 300 přestupků a dále více jak 100 přestupků držení hovorového nebo záznamového zařízení.

Kromě pásů a telefonování za jízdy tuto speciální techniku budou policisté využívat i na kontrolu dodržování dopravní značky Stop nebo přejíždění železničního přejezdu se zapnutým výstražným znamením či na přejíždění plné čáry.

12 Říjen 2018

Vyhledat a rezervovat

Pá, 29 Bře 2024
So, 30 Bře 2024
Potřebujete pomoc?