covering letter example and CV

Životopis a průvodní dopis - jak se prodat

Pravděpodobně už jste to slyšeli mnohokrát - že kvalitní životopis je prvním krokem na cestě k úspěchu... bohužel je to pravda. Nemusíte ale být expertem v personalistice, abyste jej vytvořili a na internetu najdete nepřeberné množství cenných rad a informací. Jakmile si životopis vytvoříte, budete jej moci opakovaně použít na vaší cestě za úspěchem.

Životopis a průvodní dopis je příležitost pro představení vašich dovedností potenciálnímu zaměstnavateli a také sdělení základních informací o vaší osobě. Nemusí to být jenom o dovednostech - životopis je prostředkem k dosažení určitého cíle, představitelem. Je to více o představení vašich zkušeností a osobních vlastností.

Vaše CV skončí na stole personalisty, ten musí projít všechny životopisy individuálně a v tomto momentě musíte něčím upoutat jeho pozornost, abyste byli vybráni do dalšího kole výběrového řízení. Je to o tom udělat dobrý dojem a "prodat se". Může to znít jako klišé, ale je to pravda. Věřte tomu nebo ne, ale i v dnešním digitálním světě stále životopisy vybírá lidská bytost a ne počítač. Naštěstí ještě nežijeme v době, kde by stroje a počítače vedli pracovní pohovory.

Co mám uvést do svého životopisu?

Není žádný jediný správný recept na dobrý životopis, ale existují určité běžné formy/šablony, které lidé používají. U životopisu je totiž velmi důležitá přehlednost a ne jen množství informací. Ve skutečnosti můžete do životopisu dát PŘÍLIŠ MOC informací a první dojem je pak "vafle". Snažte se být struční, věcní a relevantní. Nezáleží na odvětví, protože většina dobrých životopisů má stejný příběh. Rozdělte životopis na několik základních sekcí, asi takto:

OSOBNÍ ÚDAJE - vaše jméno, adresa a kontaktní údaje (datum narození uvádět nemusíte, ale záleží na vašich preferencích)
HISTORIE ZAMĚSTNÁNÍ - popište na jakých pozicích jste pracovali a co bylo vaší náplní práce. Seřaďte chronologicky od nejnovějších po nejstarší. Většina zaměstnavatelů očekává alespoň posledních 5 let, ale čím více uvedete, tím lépe. Upřímnost a pravdivost je nejlepší volbou.
VZDĚLÁNÍ A KVALIFIKACE - uveďte svoji kvalifikaci a případné kurzy, pokud je toho více, vyberte ty nejdůležitější pro práci na jakou se hlásíte
DOVEDNOSTI A DOSAŽENÉ ÚSPĚCHY - nemusíte uvádět, že jste před 20 lety zvládl zkoušku z plavání. Uveďte relevantní dovednosti a úspěchy z předchozích zaměstnání. Něco jako "řidič měsíce" nebo ocenění za zákaznické služby. Jakákoliv dobrovolnická práce nebo zkušenosti s řízením v zahraničí jsou hodnotné.
REFERENCE - toto je volitelná sekce, ale je dobré mít případné referenční kontakty připravené pro pozdější komunikaci. Nicméně, většina zaměstnavatelů vám práci nabídne pokud se jim budete líbit, bez ohledu na reference.

Gramatický genius?

Pro vytvoření dobrého životopisu nemusíte být gramatický genius. Stačí znát několik základních pravidel a několik pokusů. Je dobré dát svůj životopis někomu přečíst, než jej pošlete do světa.

13 Listopad 2015

Vyhledat a rezervovat

Pá, 29 Bře 2024
So, 30 Bře 2024
Potřebujete pomoc?